Радио Кочани
Кочани

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик одбележан од училишниот новинарски клуб „КиМ Ко – Инфо“ од ОУ „Св.Кирил и Методиј“

787

По повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 февруари, членовите на училишниот медиумски (новинарски) клуб „КиМ Ко – Инфо“, од ОУ „Св.Кирил и Методиј“, подготвија брошури кои ги делеа на граѓаните на Кочани и на учениците од училиштето.

 

Преку брошурата, упатија пораки за важноста на мајчиниот јазик, за неговото зачувување и за неговата важност.

Исто така, членовите на „КиМ Ко – Инфо“, приготвија квиз за проверка на знаењата со прашања поврзани со македонскиот јазик, неговата историја и официјализација.

На линкот подолу можете да го проверите вашето знаење преку квизот, со него ќе си ги проверите или освежите вашите знаења за нашиот мајчин јазик и за личностите кои твореле на него.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScssZCBZ8qYuocVcFOXSHX6pqNAwDVGbnl7SHZEuiIRnFyUog/viewform?mibextid=xfxF2i&fbclid=IwAR0RvktEuxIZJJY1AORA1mBXRxR7dLsksJYw_oyfxR0UKMOJ9KLIBJ60J2M

 

Во училишната библиотека при ОУ „Св. Кирил и Методиј“, членовите на библиотекарската секција читаа творби приготвени за одбележување на Денот на мајчиниот јазик.

Може ќе ви се допадне

Интернет страницата користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Со прифаќање се согласувате со политиката на приватност колачиња. Прифаќам Повеќе