Радио Кочани
Кочани

МАРТОВСКИТЕ ПЕНЗИИ ЌЕ БИДАТ ЗГОЛЕМЕНИ, ПРОЦЕНТОТ ЌЕ СЕ ОБЈАВИ НА КРАЈОТ ОД ПРЕСМЕТКИТЕ

10,474

Во тек се пресметките за усогласување на пензионерските месечни примања врз основа на податоците од Дежавниот завод за сатистика, што како раст ќе се прикаже со исплатата на мартовскит пензии. На тоа веќе се работи, потврди министерот за труд и социјална политика во техничката Влада, Ѓоко Велковски.

Пресметките се изведуваат според законски утврдената формула, но информацијата за тоа колкаво ќе биде зголемувањето, посочи техничкиот минстер, ќе биде споделена кога ќе завршат активностите.

И Велковски и претходно заменик министерката Јованка Тренчевска не зборуваат за проценти, како што велат, за да се избегнат шпекулациите на оваа тема. Извесно е дека околу 335 илјади пензионери во април ќе добијат повисоки износи на своите сметки.

Може ќе ви се допадне

Интернет страницата користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Со прифаќање се согласувате со политиката на приватност колачиња. Прифаќам Повеќе