Радио Кочани
Кочани

Стрелките на часовниците во недела сепак се враќаат наназад, Владата одлучи да не продолжи летното сметање на времето

912

Овој викенд во ноќта меѓу 29 и 30 октомври стрелките на часовниците сепак ќе се поместат еден час наназад, откако Владата одлучи да нема промена во досегашното летно и зимско сметање на времето.

Од Министерство за економија на седницата информирале дека проценката е направена во соработка со Министерство за финансии, Министерство за внатрешни работи, Министерство за образование и наука, Министерство за труд и социјална политика, Агенција за електронски комуникации, Биро за метрологија, Стопанска комора на Северна Македонија, Управа за хидрометеоролошки работи, Стопанска комора на северозападна Македонија и Економскиот факултет – Скопје.

„Од прикажаната пресметка за потребна топлина и анализата на промените на надворешните температури на часовно ниво, воочено е дека задржувањето на летното сметање на времето ќе предизвика зголемена потрошувачка на топлинска енергија од 1,5 – 3,5 проценти за грејната сезона. Согласно направената анализа на движењето на температурите во утринските часови и пресметките за потребна топлина за загревање, заклучено е дека со враќање во зимско сметање на времето ќе се заштеди на потрошувачка на електрична и топлинска енергија“

Пред неколку недели од Владата најавија дека поради енергетската криза ќе се направат анализи дали е поекономично да продолжи да се користи летното сметање на времето.

Може ќе ви се допадне

Интернет страницата користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Со прифаќање се согласувате со политиката на приватност колачиња. Прифаќам Повеќе