Радио Кочани
Кочани

Какви горива се користат во Македонија и регионот

204

Загрижувачки податоци откривааат анализите на лабораторијата во Грција, која направи тест на горивата што се точат низ регионот. Наместо рафиниран производ во резервоарите пронашле нафтени деривати помешани со масло и керозин. Постапка која го гарантира зголемениот профит, но му штети на моторот и ги труе граѓаните.

Анализите биле направени во Албанија, Македонија, Црна Гора и Грција. Податоците покажале дека најлоша нафта има на бенизнските во соседна Албанија. Македонците и Црногорците, пак, точат најквалитетен дизел во регионот. Во истражувањата се анализирале шест параметри.

На скала од 0 до 5, дизелот од Македонија и Црна Гора ја добил највисоката оценка за квалитет. Грција има четворка, додека дизелот во Аланија е со најслаб квалитет.

Оттаму се земени вкупно 5 примероци, од кои еден е оценет со четворка, еден со двојка, еден со единица, а два добиле оценка нула. Вештаците констатирале дека три од петте албански примероци на нафта се со многу лош квалитет и не се сметаат за сигурни производи за употреба.

Често отстапувања од квалитетот се забележуваат во однос на стапката на сулфур во нафтата. Кај некои од примероците од Албанија е измерен сулфур дури 30 пати повеќе од дозволеното.

Според Светската здравствена организација, сулфурот има директни здравствени ефекти. Влијае на респираторниот систем и функциите на белите дробови, предизвикувајќи рак.

Големите количини сулфур во нафтата доведуваат до хроничен бронхитис и ја зголемуваат смртноста кај луѓето со срцеви заболувања.

Може ќе ви се допадне
Напиши коментар

Интернет страницата користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Со прифаќање се согласувате со политиката на приватност колачиња. Прифаќам Повеќе