Јавниот превоз во Кочани заглави во јавните набавки. Градоначалникот бара долгорочно решение

06 Сеп 2018
2495 пати

           Градоначалникот Николчо Илијев ексклузивно за Радио Кочани ги образложи проблемите со превозот во општината, кои се интензивираа од почетокот на учебната година.
„Овие проблеми кај нас се присутни од поодамна, па затоа беше потребно едно подолгорочно решение. Досега повеќе пати информиравме дека субвенционираниот градски превоз што го имавме, по указот на ревизорите мораше да биде прекинат, односно да се спроведе законска постапка, што всушност и беше направено од наша страна. Сепак, во двата обиди во кои распишавме јавна набавка превозникот понуди цена која беше повисока од цената одобрена од Советот на општина Кочани, па дојде до поништување на јавниот тендер. Во овој момент оди и третиот повик за јавна набавка за извршување субвенциониран градски превоз во Кочани. Ја користам приликата преку вашиот медиум да ги повикам сите заинтересирани да се јават како би го избрале најповолниот понудувач. Ова им го ветивме на граѓаните и ќе го испочитуваме.
          КФМ: Сметаме дека јавниот превоз во голема мера ќе допринесе и за превозот на учениците за кои сте обврзани со закон.
         „Токму така. Еден проблем создава и друг проблем, што се рефлектира и врз превозот на учениците. Ова беше присутно со години наназад и никој не се решаваше да ја отвори Пандорината кутија. Кога увидовме дека нашите училишта тонат во долгови кон превозниците, решивме да поставиме ценовен лимит, односно да се плаќа постоечката пазарна цена на соодветните релации, или поточно таа да биде основа за отворање на јавна набавка за превоз на учениците. Сметам дека ваквиот предлог е повеќе од коректен. Меѓутоа и овојпат ваквите цени не беа прифатени од превозникот, при што беа понудени многу повисоки, кои пак не можеа да бидат прифатени од директорите на училиштата, бидејќи на тој начин ќе ги блокиравме. Сепак за наша среќа овој проблем го слушнаа и надлежните институции на Владата на Р.М. и по иницијатива на неколку градоначалници од земјава, преку пратениците се донесе закон кој веќе излезе во „Службен весник на РМ“ каде јасно се вели дека онаму каде што веќе постои линиски превоз, тој ќе се користи по пазарните цени, преку редовните линии. Таму каде што не постојат такви линии, ќе се оди со јавна набавка за спроведување на превозот. На овој начин училиштата ќе заштедуваат значајни средства кои ќе допринесат за подобрување на квалитетот и условите во училиштата, кои во моментов се во очајна состојба и не ги исполнуваат ниту основните услови за спроведување на наставата. 
         Наследивме голем долг, односно училиштата должат 36 милиони денари. Досега успеавме да намалиме само во делот на превозот околу 6 милиони денари, а имаме динамика и план како целосно да го санираме долгот. Ако успееме да го организираме превозот по пазарни цени, тогаш и долгот многу побргу ќе биде сервисиран, а ќе остануваат средства и за дополнително подобрување на условите за работа“. 
         На наше прашање за конкретен датум, градоначалникот Илијев изјави дека отворањето на понудите ќе биде на 20ти септември, па ги замоли граѓаните за трпение, бидејќи такви се законските одредби кои треба и мора да се почитуваат. Уште еднаш ги повика сите превозници да се јават на повикот за да се избере најповолниот понудувач за спроведување на субвенциониран јавен превоз. И понатаму останува сумата од 10 денари која ќе ја плаќа општина Кочани за секој превезен патник.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.