Испечатете ја страната

Денеска го славиме Петровден

12 Јул 2021
759 пати

Денес Македонската православна црква и верниците го одбележуваат Денот на светите апостоли Петар и

Павле. Овој празник е популарно познат како Петровден и голем број обичаи и верувања се поврзани со него.
Петровден се сметаше за календарска граница на годината, како еден од клучните датуми на летниот циклус на празници и честопати се поврзува со Иванден. Ги означува промените во природата што ги носат следните сезони и постудено време.
Светиот апостол Петар беше рибар кој прв ја искажа својата вера во Христа и неговите учења, тој раскажа и создаде некои од првите упоришта на новата вера. Луѓето веруваат дека Свети Петар го чува столбот на кој се наоѓа Земјата, небесната слама (Млечниот пат) и небесниот крст (соѕвездието на Лебедот) и дека тој ги има клучевите во рајот.
Светиот апостол Павле беше фарисеј, но кога ги научи Христовите учења, го прифати и стана еден од неговите најголеми проповедници и теолози. И двајцата биле погубени во Рим од страна на императорот Нерон.

Сите девојки што го засадија житото на 7 јули денес гледаат како пораснало и, ако пораснало така што се наведнало како прстени, сигурно ќе се венчаат оваа година.
На Петровден, не се работи на поле и не започнува тешка физичка работа.
Претходно се веруваше дека јаболката не треба да се сечат со нож до Петровден, бидејќи може да падне град што ќе ги уништи посевите. Овој обичај е поврзан со верувањето дека на Петровден, Свети Петар им дели јаболка на децата во другиот свет.

Затоа, на овој ден, во некои делови на земјата, на првите соседи им се донесува јаболка како подарок, а некои се носат во црквата за осветување. Во некои области, децата со запалени јорговани одат од куќа до куќа и домаќините им даваат подароци.
Повеќето жени прават и колачи со јаболка. Но тоа не се било какви јаболка, туку посебна сорта што зрее околу овој празник и се нарекува петровка.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

Последни објави radiokocani.mk

Поврзани вести