Во Виничко Лески се адаптира училница за ран детски развој

23 Мар 2018
521 пати

Со подршка на УНИЦЕФ, во подрачното училиште во с.Лески(Виница) во тек е адаптација на

училница за ран детски развој која ќе работи исто како и градинките, според националната Програма за рано учење и развој која е базирана на стандардите за рано учење и развој. Центрите за ран детски развој претставуваат алтернатива на градинките во локални заедници каде нема детски градинки, пред сe селските средини. Разликата помеѓу градинките и Центрите за ран детски развој е во тоа што Центрите за ран детски развој не обезбедуваат услуги за целодневна „грижа за детето“, овде децата не јадат и не спијат, туку имаат само организирана програма за рано учење и развој по два до три часа во денот. Градоначалникот Ивица Димитров кој денес беше на увид на тековните градежни активности рече: “Ние како општина аплициравме на повик на УНИЦЕФ кои го финансираат комплетното опремување на оваа училница со реновирање на просторот, мебел, дидактички материјал и обука за едукаторот, а ние како општина сме обврзани да обезбедиме средства за едукаторот. С.Лески е меѓу поголемите населени места кое сеуште нема градинка, и еве овој проект за ран детски развој ќе биде добредојден за родителите. Досега според нашите анкети, бројката на деца кои очекуваме да го посетуваат истиот се заокружува на 25“.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.