КУЛТУРА

Советот на Општина Кочани синоќа, на отворено, на Споменикот на слободата ја одржа свечената седница по
Во специфични услови на пандемија овогодишното издание на Драмскиот аматерски фестивал на Македонија – Кочани 2020 започнува вечерва.
Со полагање свежо цвеќе на Споменикот на слободата и на спомен-бистите на Љупчо Сантов и Раде Кратовче
На 7 Септември, в понеделник, со почеток во 19 ч., Советот на Општина Кочани ќе ја одржи свечената седница со која ќе биде одбележан Денот на ослободувањето на Кочани и на која, на овогодишните добитници – Наталија Теодосиева и Васил…
Заврши ликовната колонија „Св. Ѓорѓи“ во виничкото село Блатец, што годинава по втор пат ја организираа Домот на културата „Тошо Арсов” од Виница и Здружение на уметници „УМ”. Колонијата е од меѓународен карактер, но поради состојбата со коронавирусот оваа година…
Драмскиот аматерски фестивал на Македонија по 57 – пат ќе се одржи во Кочани во септември и првиот
Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и празникот Успение на Пресвета Богородица, во народот попознат како Голема Богородица. Поради големиот култ што го има мајката Божја меѓу верниците, овој празник се празнува многу свечено со големи народни собири.   Меѓу…
Ансамблот за традиционална музика и игра Митко Алексов од Кочани ги снимаше двата видео записи
За православните христијански верници денеска почнува двонеделниот Богородичен пост, кој е посветен
– Две песни на поетесата Љубинка Давидовска од Кочани годинава се вклучени во второто издание на Светската антологија на поезијата, како проект што го реализира агенцијата ХХАП од Холандија. Со тоа, првпат и македонската поезија е застапена на еден од…