КУЛТУРА

На 17.11.2020 година (вторник) со почеток од 12 часот, во Центарот за култура ќе биде отворена самостојна изложба на цртежи насловена „Колективна датабаза“, автор на овие цртежи е Марија Мицова Гацова од Кочани. Проектот е во годишната програма на НУЦК…
На 11 – ти овој месец без класично отворање поради ситуацијата во која се наоѓаме, во изложбениот салон во
Киро Герасимов, новинар, публицит и писател од Кочани, денеска ќе промовира три свои нови книги:
Во Кочани на потпорниот ѕид кај Атомските згради на булеварот „Тодосија Паунов“ e во тек изработката на нови мурали и графити. Во оваа етапа се вклучени уметниците Викторија Митева, Катерина Соколова, Орхан Ќамилов, Иван Шапков, Давид Јосифов, Павел Николов, Томислав…
Синоќа, на меѓународниот фестивал ИН ВИНИЦА ВЕРИТАС промовирани се две книги со афоризми од
Второто продолжение на „Борат“ („Borat Subsequent Moviefilm“) ја имаше својата премиера на 23-ти месецов, а впечатоците се различни.   Кога е музиката во прашање, Саша Барон Коен и тимот, повторно се одлучија за балканскиот мелос. Така, филмот започнува со познатата…
Традицијата продолжува. Фестивалот на хуморот и сатирата In Vinica Veritas ќе се одржи под строги протоколи
Веќе неколку години наназад, почнувајќи од 2010 година, музеј Теракота во соработка со Дневниот центар
Соња Драгољуб Гиздавиќ, долгогодишен новинар во МРТ, донираше осумдестина наслови за Интерната библиотека
Таблата што го покажува патот до водопадот на Голема река, кај вештачкото езеро „Гратче“, е урната од