КУЛТУРА

Следниот ден по Петровден 13 јули/ 30 јуни е празникот Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, овој ден е одреден да се слави споменот на…
Денеска, понеделник, 12 јули, со почеток во 12 часот ќе биде отворена самостојна изложба на Владимир
На Петровден – Концерт на пијано и флејта На 12 јули 2021 г., со почеток во 19:30 ч. во салата на Мултикултурниот центар во Кочани, во рамките на Летната културна програма ќе се одржи Концерт на пијано и флејта на…
Елизабета Зафирова Стојанова од Кочани, Мики Трендафиловски, Александар Стефановски, Дени Стоилковски и Дарко Трајковски од Куманово,
Ретроспективната изложба Визуелниот говор на македонските носачи на звук во ХХ век ќе се најде пред
Патувачкото кино на „МакеДокс“ годинава го смени својот формат и се одржува во четири викенди во месеците јуни, јули и септември. Проекции досега се одржаа во Кратово, село Шлегово и во Штип, а следни дестинации на 12. Патувачко кино се…
Еве зошто е важно на овој голем празник да се исплете венец со цвеќиња. Според народните обичаи, овој ден е магичен и може да ви го направи животот поубав и посреќен. За таа цел луѓето во минатото ги почитувале старите…
Денеска излезе од печат првото поезиско дело со наслов „Патување“ (љубивна поезија за возрасни) од авторот - нашиот сограѓанин Митко Димитров. Книгата во која се сместени дванаесет песни љубовна поезија е создадена од Ноември минатата година до Мај оваа 2021.…
Во Кочани, следната недела од 11 до 17 часот, под ведро небо во градскиот парк ќе се одржи летна регионална берза на винили. По два вакви настани што се одржаа на платото пред МКЦ во Скопје, ова е прв обид…
„Магла“ е насловот на најновата песна на Антониа Гиговска, која јавноста има можност денес премиерно да ја преслуша, а е дел од студискиот материјал што треба да биде комплетиран до крајот на годинава. Песната, во која Антониа верува и која…