ПЕТ РОМАНИ ВО НАЈТЕСЕН ИЗБОР ЗА НАГРАДАТА „РОМАН НА ГОДИНАТА“

08 Мар 2021
145 пати

Лето во кое те нема од Петар Андоновски (Или – или), Суво мастило од Владимир Илиевски

(„Македоника литера“), „Скриени желби, немирни патувања“ од Владимир Јанковски („Антолог“), „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски („Антолог“) и „Куќа над брановите“ од Билјана С. Црвенковска („Чудна шума“) се петте романи што влегоа во најтесниот избор за наградата „Роман на годината“ што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности.
Жири-комисијата во состав: Оливера Николова (претседателка), Зоран Анчевски, Калина Малеска, Живко Гроздановски и Катерина Богоева (претставник на Фондацијата) ќе го соопшти лауреатот на годинашната награда „Роман на годината“, која се доделува под генерално покровителство на „Комерцијална банка“ АД; Скопје, следниот понеделник (15 март) на прес-конференцијата во кафе-книжарницата „Буква“ во Скопје (позади киното „Култура“), која ќе започне во 12.30 часот.
Наградата „Роман на годината“ годинава се доделува по 22-ри пат и таа се состои од плакета, оригинална статуетка и паричен износ од 150.000 денари.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)