Клуб Матица: Биографија - избор на поезијата од Гане Тодоровски

05 Ное 2014
1397 пати

Во издание на „Матица македонска“ од Скопје

излезе од печат избор од поезијата на академик Гане Тодоровски под наслов „Биографија“. Со публикувањето на ова дело, во кое се застапени 85 песни, издавачот ја одбележува 85-годишнината од раѓањето на големиот македонски поет, научник и општественик. Изборот на песните го направи поетот и литературен критичар, Раде Силјан, кој е автор и на предговорот посветен на делото на познатиот автор.
Во инспиративниот текст приредувачот на делото констатира, дека: „ Тодоровски беше сподвижник на круцијални настани, неразделно сврзани со општите состојби на нашата татковина. Болештините на татковината беа негови истрадани болештини, пресликани во богатото поетско творштво. Со своите ставови и сфаќања за одредени теми никого не оставаше рамнодушен. Како творец од висок ранг Гане Тодоровски беше поборник на прека реч, продуховена и исклучително прецизна. Спаѓаше во редот на афирматорите на новите појави и тенденции, но во исто време беше и бескомпромисен полемичар, без влакно на јазикот, особено кога се работеше за одбрана на достоинството на националните вредности“.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.