Владимир Јовановски („Живкова слава“) – „ДАФ е бастион на уметноста...“

01 Јун 2019
381 пати

„Живкова слава“, според она што можеше да се види на сцената на ЦК „Бели мугри“ во Кочани на


30 мај во вечерната програма, претставува тетовска верзија на „Ивкова слава“ од Стеван Сремац. Некаде помеѓу двете светски војни, на Ѓурѓовден, ќе се судрат табиетите, адетите и суетите на ликовите, кои, секој за себе одсликува еден свет. Оваа претстава е намената за сите оние што сакаат, добар хумор и забава.
Режијата на „Живкова слава“ ја направи Владимир Јовановски. Негова е и адаптацијата на текстот, а тој ја игра и улогата на Рамиз.
„Јас денеска веќе кажав дека ДАФ е еден остров, бастион на уметноста која жилаво се брани и се обидува да опстои во овој свет на се помалку вредности. Буквално оваа претстава, оваа награда од публиката викана аплауз ги надминува сите наши очекувања , сите наши други желби за било какви награди. Ние игравме за публиката, публиката ни возврати со љубов, со аплауз.
Претставата беше одлично примена. Јас како режисер и како дел од тимот сум презадоволен како изигравме“, ни рече Јовановски после настапот на 56 – то издание на ДАФ на Летечката театарска група од Тетово.
Нема што многу да се зборува за оваа претстава. Салата во „Бели мугри“ беше полна, реакцијата на публиката на инспиративната игра на тетовци – одлична.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.