Доктор Константин Апостолов и ГФК „Осогово“ – добитници на петровденските награди

03 Јул 2017
661 пати

Одборот за доделување награди на Oпштина Кочани донесе одлука Наградата за животно дело, постхумно да му ја додели на

Константин Апостолов, доктор по микробиологија, член на МАНУ надвор од работниот состав.
Според образложението, д-р Апостолов, кој е роден во Кочани во 1933 година, е научник од светски ранг, кој својот живот го посветил на истражувањата во лабораториите во Скопје, во Бирмингем – каде специјализирал електронска микроскопија, Бекенхам... Бил предавач и консултант во Институтот за вирусологија во Кралската медицинска академија и во болницата Хамерсмит во Лондон. Апостолов е првиот претседател на асоцијацијата на Македонците во Британија и нејзин почесен претседател до крајот на животот. Почина во Лондон, во 2008 г.
Одборот за награди одлучи Наградата на Општина Кочани за значајни остварувања за развојот на општината годинава да му ја додели на Градскиот фудбалски клуб „Осогово“ кој во натпреварувачка 2016/2017 година оствари директен влез во Втората македонска фудбалска лига со 20 победи од одиграни 27 натпревари и постигна 63 голови. Оваа награда, за разлика од претходната е парична и изнесува пет просечни плати исплатени во претходните три месеци во Република Македонија.
Наградите ќе бидат доделени на Свечената седница што Советот на Општина Кочани што ќе ја одржи на 12 јули во салата на Мултикултурниот центар со почеток во 11:30

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.