Денеска во 12 часот во Виница: Предавање на тема „Кокино - Светилиште и стара опсерваторија“

27 Јул 2016
1251 пати

Археоастрономскиот локалитет Кокино е откриен во 2001 година од страна

на археологот Јовица Станковски од Куманово, кога започнале и археолошките истражувања. Астрономските истражувања започнале една година подоцна, во 2002 година. Локалитетот има двојно значење: тој е светилиште од бронзеното време и стара опсерваторија (или мегалитска опсерваторија). Бил во употреба во текот на целото бронзено и раното железно време.
Во 2005 година Вселенската агенција НАСА на листата на значајни стари опсерватории го стави Кокино на четврто место.
Археолошките и астрономските истражувања сеуште траат.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.