Последната желба на Александар Македонски

02 Сеп 2016
2573 пати

Александар бил на смртна постела, па ги повикал неговите генерали да им ги соопшти последните три желби: Најдобрите лекари

треба да носат неговиот ковчег.
Богатството кое тој го собрал (пари, злато, скапоцени камења) да го расфрлат по должината на патот што ја предводи поворката кон гробиштата.
Рацете треба да биде опуштени, така што ќе висат надвор од ковчегот за да можат сите да ги видат. Еден од неговите генерали, кој бил изненаден од овие необични барања, го прашал Александар да го објасни сето тоа.
Александар му одговорил:
"Сакам најдобрите лекари да го носат мојот куфер, за да покажат како, кога се соочени лице во лице со смртта, дури и најдобрите лекари во светот немаат моќ да лекуваат."
"Сакам патот да биде покриен со моето благо, така што секој може да види дека материјалното богатство што сум го стекнал на Земјата, пак ќе остане на Земјата".
"Сакам моите раце да се лулаат на ветрот, така што на луѓето ќе им стане јасно дека ние дојдовме на овој свет со празни раце и ќе го напуштиме исто така со празни раце, бидејќи највредното богатство е целосно исцрпено, а тоа е ВРЕМЕТО."
Ние не внесуваме во нашиот гроб било какво материјално богатство.
Време е нашето најголемо богатство, бидејќи е ограничено.
Ние можеме да се стекнеме со поголемо богатство, но не можеме да добиеме повеќе време.
Кога на некого ќе му дадеме дел од нашето време, ние всушност даваме дел од нашиот живот, кој никогаш нема да бидеме во можност да го вратиме. Нашето ВРЕМЕ е нашиот живот!
Најдобриот подарок што можете да им го дадете на вашето семејство и пријатели е вашето време. "

Оценете ја оваа вест
(1 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.