Виница – Давачките на угостителите преполовени

31 Мај 2020
942 пати

Општина Виница го намали за половина надоместокот за истакнување фирма на угостителите за тековната година, за да им помогне поради кризата со

епидемијата од коронавирусот.
Едногласна одлука за намалувањето донесе Советот на Oпштината, со што таа официјално ќе се применува до крајот на годината.
Како што соопшти градоначалникот на Виница, Ивица Димитров, сите угостителски објекти на територијата на општината надоместокот за фирмарина за 2020 година ќе го платат во износ од 50 отсто. Оние кои користат јавни површини за поставување маси и столови, воопшто нема да плаќаат надоместок за последните три месеци.
-Со членовите на општинскиот Совет се договоривме ако угостителите имаат и други барања за олеснување на нивното работење, истите да ги разгледаме и доколку сме во можност или во надлежност да им ги овозможиме. Дел од советниците предложија угостителите целосно да бидат ослободени од плаќање на фирмарината, но неопходни се дополнителни аргументи за оправданоста на таквото барање, кое што сме подготвени да го разгледаме, истакна Димитров.
Освен на угостителите, Општина Виница е подготвена да им помогне и на трговските дуќани и другите стопанственици кои директно се погодени од кризата од Ковид-19, за што ќе треба да поднесат соодветни барања за намалување на надоместокот за истакнување фирма.
Градоначалникот Димитров додаде дека реализацијата на општинскиот буџет во првиот квартал од оваа година е со 27 отсто од вкупно планираниот годишен износ, што е солидно, имајќи ја предвид вонредната ситуација во државата. Со оглед што сѐ уште не се доставени решенијата за данок на имот, тој очекува во втората половина од годината да се подобри финансиската состојба на локалната самоуправа.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.