Започна постапката за изработка на проектна документација за изградба на брана на Арамиска Чешма

22 Јан 2019
285 пати

Општина Кочани ги започна активностите за избор на најповолен понудувач за изработка на проектна

документација за изградба на мини акумулација на Осоговските Планини, за водоснабдување на туристичкиот центар Пониква.
– Со цел да ги подобриме инфраструктурните услови на Пониква, од општинскиот буџет за оваа година издвоивме 2.118.644 денари за изработка на проектна документација за изградба на мала акумулација на Арамиска Чешма, во непосредна близина на Пониква, чија примарна намена ќе биде да обезбеди водоснабдување за туристичкиот центар. Во тек е постапката за избор на фирма што ќе ги направи истражаните геотехнички испитувања и ќе изработи иден и основен проект за браната – соопшти градоначалникот на Кочани Николчо Илијев.
Според тендерската документација, освен за водоснабдување на туристичката населба и потребите од вода за поила, акумулацијата ќе се употребува и за производство на вештачки снег, а според најавите во следна фаза се планира и нејзино прилагодување за екстремни зимски спортови.
Вкупниот капацитет на браната е планиран на 52 илјади метри кубни вода, а висината на насипниот преграден ѕид е 19,5 м. Со оглед на специфичната локација на акумулацијата, за да се обезбедат доволни количини вода, покрај од постојниот поток, предвидено е да се изградат и три доводни канали со должина од 660 до 1 300 метри, кои ќе опфаќаат дополнителна сливна површина.
Проектната документација треба да биде изработена во период од седум месеци по потпишувањето на договорот со фирмата што ќе биде избрана на тендерската постапка.
За актуелната локална власт решавањето на водоснабдувањето на Пониква е еден од приоритетите за обезбедување поквалитетни услови за развој на туризмот во овој дел на Осоговските Планини. Изготвената проектна документација ќе овозможи побрз пристап до финансиските фондови за реализација на проекти од ваков вид.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)

ОПШТИ ОДРЕДБИ

Радио Кочани ФМ емитува сопствена програма, која според одредбите од Правилникот за форматите од радио и телевизиските програмски сервиси (застапеност на говорниот дел) спаѓа во редот на говорно-музичко радио со претежно информативен општ формат.